Ruta en cotxe per les antigues mines de carbó

Associació Trens Miners Turistics, Barcelona, España

Aquesta ruta ens permet seguir la pista de les antigues mines de carbó de Vallcebre i les explotacions a cel obert on es van descobrir un dels jaciments paleontològics més importants d’Europa.

La primera parada del recorregut ens porta al llac de Tumí, antigament en aquest lloc hi havia una mina de carbó al cel obert que en cessar l’activitat va quedar plena d’aigua format aquest preciós llac.

Tot seguit pujarem cap al poblet de Peguera, un important nucli miner i agrícola al segle XX que actualment està despoblat. Als peus del Roc de Peguera és un espai natural molt ben conservat. Deixem Peguera i anem al Centre d’Interpretació de Fumanya a descobrir quins eren els habitants d’aquestes contrades fa 65 milions d’anys. Un jaciment paleontològic que es va descobrir gràcies a l’acció de la mineria i que avui en dia ens permet gaudir d’una visita interactiva en què aprendrem quin tipus de dinosaures hi havia a la zona, com vivien, que menjaven i finalment podrem veure en directe els rastres de petjades que van deixar impresos a la paret de Fumanya.

Un cop vistos els dinosaures podem anar a veure el petit jaciment de restes vegetals fossilitzades de la mina de l’Esquirol. I de baixada anar fins a Fígols a veure l’església de Santa Cecília de Fígols, un edifici romànic del segle XIII que va patir les últimes modificacions al segle XVIII.

Ja per acabar podem fer la visita guiada al Museu de les Mines de Cercs, una antiga colònia minera, on podrem visitar un antic pis miner, veure i entendre com treballaven els miners i finalment endinsar-nos a l’interior de la mina amb el trenet miner.